مهارت های کوچینگ چیست؟ ضرورتهای مربیگری برای رهبری قوی
استراتژیهای کوچینگ مؤثر، بر پایه کمک به افراد برای بهبود مهارتها و عملکردهایشان تمرکز دارند. مهارتهای مربیگری میتواند منجر به افزایش سطوح کیفی ابعاد مختلف سازمانها شود. مهارتهای کوچینگ به طور مستقیم بر بهره وری و موفقیت نهایی یک فرد، تیم یا سازمان تأثیر می گذارد.
بعد از آشنایی با مفهوم کوچینگ، برای اغلب افراد این سؤال ایجاد میشود که تفاوت کوچینگ و مشاوره چیست؟ بهطور خلاصه میتوان گفت که کوچینگ به افراد کمک میکند تا اهداف خود را شناسایی کرده و برای آینده خود برنامهریزی کنند تا بتوانند به اهداف خود برسند اما مشاوره به افراد کمک میکند تا مشکلات خاص خود را شناسایی کرده و راهحلهایی برای بهبود وضعیت خود پیدا کنند. توجه داشته باشید که مشاوره در زمینههای مختلفی مانند مشاوره شغلی، مشاوره تحصیلی، مشاوره روابط و حتی مشاوره مالی انجام میشود.
در این مقاله، با کارکرد ماهیتی به نام کوچینگ و مهارتهای آن در زمینههای گوناگون آشنا میشویم.
مهارتهای کوچینگ چیست؟
مهارتهای کوچینگ، ویژگیها و اقداماتی هستند که افراد را طی فرآیندی مشخص و جهت هدفی مشخص، حمایت و همراهی میکنند. هدف مهارتهای کوچینگ به جای تمرکز بر کمبودها، طرح سؤالهای کاوشگر است تا از طریق گفتگوهای هدفمند، افراد را به سمت پیشرفت و یادگیری راهنمایی کند. این مهارتها ابزرارهایی نرم هستند که لازمه تسلط بر آنها، تمرین و تکرار مداوم و قرار گرفتن در چالشهای زندگی خود فرد کوچ است.
مهارتهای کوچینگ بر چه نقاطی تمرکز دارند؟
مدیرانی که مهارتهای کوچینگ عالی از خود نشان میدهند، احترام و اقتداری خاص نزد کسانی که با آنها کار میکنند، به دست میآورند. مهارتها و تکنیکهای مربیگری این قابلیت را دارد که به طور مستقیم بر روند زندگی افراد تاثیر بگذارد و شما را شگفت زده کند. مثلاً در زمینه کسب و کار، گنجاندن روش مربیگری در استراتژیهای مدیریتی و رهبری میتواند به کارکنان، تیمها و سازمانها کمک کند تا فرهنگ، رضایت کارکنان و سطوح مختلف بهره وری را بهبود ببخشند. در این مقاله، هشت مهارت اساسی مربیگری وجود دارد که میتواند به شما بسیار کمک کند:
همدلی و مهارت شنیدن
مدیران و رهبران قوی، توانایی برقراری ارتباط با دیگران را به روشی بدون قضاوت در خود تمرین میکنند. وقتی برای دیدن دیدگاه دیگران و درک آنها توانایی دارید، حتی در مورد موضوعات دشوار نیزمیتوانید تصمیمات خوبی بگیرید. توانایی همدلی با دیگران نشان میدهد که شما فردی قابل اعتماد هستید و باعث احترام دیگران میشوید.
کنجکاوی و میل به یادگیری
کنجکاوی یک ویژگی مهم است که انسان عصر امروز، در صورت امکان به دنبال درک و بهبود آن است. با کنجکاو ماندن، میل به یادگیری و توسعه حرفهای را الگویی میکنید که به شما کمک میکند تیم خود را با پشتوانه دانش و مطالعه، راهنمایی و رهبری کنید. طبع کنجکاو به شما میآموزد که یادگیری و توسعه، سفری است آموزنده تا مقصدی نهایی. سفری که شما را قادر میسازد بیاموزید و یادگیری دیگران را نیز تسهیل کنید.
مثبت اندیشی یک مهارت کوچینگ
تمرکز بر نقاط ضعف، باعث از بین رفتن سطوح مختلف عزت نفس و اعتماد به نفس و دلمردگی و خشم و افسردگی میشود. بنابراین مثبت اندیشی یک مهارت مربیگری است که برای حرکت تیم در جهات سازنده، بسیار مورد نیاز است. به دیگران کمک کنید تا نقاط قوت خود را ببینند و کارهای پر چالش آنها را تأیید کنند. یک کوچ خوب به فرد کمک میکند تا تواناییهای منحصر به فرد خود را شناسایی کند و از آن مهارتها برای کمک به پیشرفت حرفهای و شخصی خود کمک کند.
پایداری و تداوم مسیر
یک کوچ قوی روی ادامه مسیر تمرکز دارد و به هدایت دیگران به سمت اهدافشان بدون اینکه دلسرد شود، کمک میکند. او میتواند مسائل را پیشبینی کند و از موانع و چالشها به عنوان ابزاری برای بهبود استفاده کنند. به عنوان یک کوچ توانمند، استقامت شما به دیگران انگیزه میدهد تا علیرغم مشکلاتی که پیش میآیند، به هدف خود فکر کنند و مسیر را ادامه دهند.
نوآوری، یک مهارت اساسی مربیگری
باید گفت مهمترین وجه عملیاتی کوچینگ، در توسعه ایدههاست. پرسیدن سوالات باز و قدرتمند از دیگران، راهی برای حل خلاقانه مشکلات است. توانایی شما در فرمول بندی سوالات و تمرکز بر راه حلها به جای مشکلات، از مراجعان حمایت میکند و به همفکری روی یک هدف مشترک کمک میکند.
ارتباطات موثر
یکی دیگر از مهارتهای ضروری برای مربی بودن، ارتباط موثر است. برقراری ارتباط صادقانه و شفاف، اعتماد دیگران را به دست میآورد و اطمینان میدهد که کوچ درباره همه زوایای گذشته و اهداف آینده، شفاف است. درخواست بازخورد از اطرافیان یا اعضای تیم، تمرین گوش دادن فعال، صریح بودن و بیان ایدههای خود میتواند به شما کمک کند محیطی فراگیر ایجاد کنید و عملکردها را بهبود ببخشید.
اخلاص و برخورد صادقانه
مهارتهای کوچینگی و مدیریتی درست، مستلزم تمرکز صادقانه بر فرد و تمایل واقعی برای کمک است. مردم از کسانی پیروی میکنند که انگیزههای پنهانی ندارند و به دیگران، علاقه خالصانه دارند. علاقمند بودن به کار، فروتنی در تواناییهای خود و صبور بودن با دیگران، نشان دهنده صداقت و حسن نیت کوچ است.
راهنمایی برای غلبه بر موانع
هدایت یک تیم با جهت گیریهای هوشمندانه و به موقع، یکی دیگر از مهارتهای کوچینگ است که مربیان و رهبران موثر دارند. آنها میتوانند با درایت و کاریزما، با بهانهها یا موانع مختلف مقابله کنند. این غلبه از طریق انعکاس، شفاف سازی و اصلاح مشکلات با راه حلهایی برای بینش بیشتر و غلبه بر موانع، اتفاق میافتد.
چگونه مهارتهای کوچینگ را ارتقا دهیم؟
برخی از راههای بهبود مهارتهای کوچینگ عبارتند از:
- نقاط قوت خود را مشخص کنید: ویژگیهایی را که قبلاً در خود ایجاد کردهاید، در نظر بگیرید و از آنها به عنوان پایهای برای بهبود و ابزاری برای کمک به خود استفاده کنید.
- اهداف خود را مشخص کنید: اهداف حرفهای خود را برای بهبود مهارتهایتان تعیین کنید.
- سعی کنید اهداف خود را مشخص، قابل اندازه گیری، قابل دستیابی، مرتبط و مبتنی بر زمان تعیین کنید تا مسیر مشخصی داشته باشید.
- به دنبال یک مربی باشید: فردی را که به او اطمینان دارید، شناسایی کنید و از او کمک یا راهنمایی بخواهید. این موضوع میتواند به شما کمک کند پیوندهای پایدار ایجاد کنید و مؤثرترین فاکتور کوچینگ یعنی حمایت و همراهی را از همان ابتدا ضمیمه کوچینگِ خود کنید.
- ایجاد اعتماد به نفس: تمرکز خود را روی پیشرفتهایتان نگه دارید و در هنگام یادگیری، مقداری انعطاف پذیری را نیز چاشنی کار خود کنید. باور و اعتماد به خود، پایههای کوچینگ شما را تقویت میکند.
اولین مهارت پایه کوچینگ چیست؟
اولین مهارت مهم مربیگری که باید داشته باشید، توانایی استخراج اهداف واضح، قابل دستیابی، به خوبی تعریف شده و انگیزشی از مراجعان است. اهداف و نقاط عطف صحیح، اقدامات را هدایت میکنند و انرژی مراجعان را بر روی یک هدف روشن متمرکز میکنند. برای کمک به مراجع به منظور کشف و ارزیابی اهداف، برخی از تکنیکهای تعیین هدف اثبات شده مانند SMART انتخاب خوبی هستند. این بدان معناست که هدف باید همیشه مشخص، قابل اندازه گیری، قابل دستیابی، واقع بینانه و به موقع باشد. یکی دیگر از مهارتهای مهم یک کوچ موفق این است که بتواند مشکلات را به عنوان راه حل، مجدداً در چارچوب قرار دهد. بنابراین هر زمان که مراجعان شما در مورد مشکلی با شما صحبت میکنند، از خودشان بپرسید که برای حل این مشکل چه اتفاقی بیفتد، بهتر است.
پرسشهای پر تکرار در زمینه مهارت کوچینگ
چه چیزی یک کوچ را موفق میسازد؟
یک مربی خوب، مثبت، مشتاق، حمایت کننده، قابل اعتماد، متمرکز، هدف گرا، آگاه، دیده بان، محترم، صبور و یک آغازگر ارتباطات روشن است.
مهارت کوچینگ نرم چیست؟
اساساً مربیگری، مهارتی کاریزماتیک و فرآیندمحور و نرم است که آهسته و پیوسته بر موضوعات مختلف اثر میگذارد. مهارتهای نرم، محبوبترین روشی هستند که در ساختارهایی نظیر سیستم سازی، تعیین استراتژی، ایجاد انگیزه، تیم سازی و چیدمان فرآیند مورد استفاده قرار میگیرد. در عین حال، بزرگترین مزیت مهارتهای نرم، شامل حال توسعه فردی میشود.
مهارتهای عام وخاص چیست؟
مهارتها را اغلب میتوان به مهارتهای حوزه عمومی و مهارتهای حوزه خاص تقسیم کرد. به عنوان مثال، در حوزه کار، برخی از مهارتهای عمومی شامل مدیریت زمان، کار تیمی و رهبری، خودانگیختگی و سایر مهارتها میشود، در حالی که مهارتهای خاص فقط برای یک شغل یا یک شخصیت به خصوص استفاده میشود.
منابع:
https://clevermemo.com/blog/en/coaching-skills/
https://www.indeed.com/career-advice/career-development/coaching-skills
https://www.betterup.com/blog/coaching-skills